V torek, 25. 10. 2022, je v dvorani Državnega sveta Republike Slovenije potekal 2. festival Rastoče knjige. Vse navzoče je pozdravil predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca s pomembno mislijo, da smo Slovenci poseben narod, ki smo sposobni veliko narediti z razvijanjem pozitivnih vrednot. S kratkim nagovorom sta nas pozdravila tudi idejni oče projekta doktor Janez Gabrijelčič in predsednica Rastoče knjige mag. Marijana Kolenko.

Rastočo knjigo OŠ Veliki Gaber sta pod mentorstvom učiteljice Justine Zupančič predstavila Lara Cafuta in Lovro Kek.

Naša Rastoča knjiga je bila na naši šoli odprta 20. junija 2017. Na pot k odličnosti smo stopili z mislijo ravnatelja magistra Gregorja Udovča: »Vsak otrok je željan znanja in igra je pot učenja. To, kar rad počneš, delaj z odliko.«

Tim učiteljev je izdelal kriterije za izbiro najboljšega učenca na vseh področjih. Kriteriji so zapisani v obliki akrostiha RASTOČA DEKLICA.

Naša Rastoča deklica se je dvignila že za kar dva podstavka na katerih so zapisana imena štirih učencev rastočnikov in njihove misli, ki vzpodbujajo učence k odličnosti.

Da učence projekt Rastoče deklice OŠ Veliki Gaber vzpodbuja na poti k odličnosti, smo izdelali plakat in ga namestili v prostor, kjer vse učence spremlja vsak dan. Prav tako so ob plakatu vzpodbudne misli naših rastočnikov.

Vsako leto v tednu ljubiteljske kulture izvedemo kulturni dan, kjer izberemo nekaj vrednot, o katerih učenci razmišljajo, se seznanijo, kako je bilo včasih, saj vedno povabimo tudi člane DU Veliki Gaber. Pri razvoju vrednot nam je v veliko pomoč tudi zelo dobro medgeneracijsko sodelovanje z DU Veliki Gaber in KS Veliki Gaber, kjer so že pred nami odprli Rastočo knjigo in nam pokazali, kako pomembna je odličnost za razvoj posameznikov, družbe in življenja ljudi.

Učitelj Primož Vasle in učenka Lara Sever sta posnela film Rastemo v življenje. V njem učenci od 1. do 5. razreda pojemo pesem Urške Mitrović Ko seme vzkali. Pesem govori o vrednotah, ki smo jih izpostavili na zadnjem kulturnem dnevu. Film si lahko ogledate na: https://www.youtube.com/watch?v=VkI1wDB6CPI

Rastoča knjiga je več kot knjiga, je knjiga v katero lahko vsak prispeva svoj kanček ustvarjalnosti, znanja, ki vodi v odličnost.               

Justina Zupančič

Related Images:

Dostopnost