27. januarja  obeležujemo svetovni dan spomina na žrtve holokavsta. Tega dne pred 78-leti je bilo osvobojeno taborišče Auschwitz na Poljskem, kjer je bilo ubitih veliko Judov, Romov in Slovanov.

Holokavst  je sistem pobijanja in uničevanja različnih verskih, etničnih in narodnih skupin, predvsem Judov, ki ga je izvajala nacistična Nemčija med 2. svetovno vojno. V obdobju holokavsta je umrlo več kot 6 milijonov Judov.

Dan spomina na holokavst smo z različnimi dejavnostmi obeležili tudi na naši šoli. Učenci so prebrali knjigo Dnevnik Ane Frank. Ana Frank je bila judovsko dekle, ki je v skrivališču pisala dnevnik, po izdaji skrivališča je bila prepeljena v koncentracijsko taborišče Auschwitz in tik pred koncem vojne umrla v taborišču Bergen-Belsen. Organizirali smo pogovorno uro, na kateri so učenci in učitelji razpravljali prebrani knjigi.

Učenci 9. razreda so izdelovali plakate na temo holokavsta in si ogledali dokumentarni filma o usodi judovske družine Kaleb.

V spomin na 1,5 milijona judovskih otrok smo že jeseni posadili rumene žafrane, ki že kalijo in čakajo na pomlad. Njihovi rumeni cvetovi nas spominjajo na Davidovo zvezdo, ki so jo bili Judje prisiljeni nositi na vidnem mestu.

Naj se grozote druge svetovne vojne nikoli več ne ponovijo, naj nam bo to v spomin in opomin:« Največje zlo je človeška neumnost.«

Učitelj: Jani Strnad

Related Images:

Dostopnost