Ob začetku Bralne značke nas je obiskal ilustrator in stripar Izar Lunaček. Srečanje je potekalo za vse učence skupaj, zato smo se zbrali kar v šolski telovadnici. Najprej je učencem povedal nekaj o tem, kaj počne, v drugem delu pa se je lotil risanja. Risarske umetnine so nastajale sproti po predlogih učencev. Dve izmed njih po novem krasita šolsko knjižnico. Po zaključku srečanja sta učenki Neža Sever in Klara Planinšek z ilustratorjem opravili intervju. Še posebej drugačen dan pa je bil za naše prvošolce, ki so imeli možnost, da so srečanje z ilustratorjem in uro pred njim preživeli skupaj s starimi starši. Prvošolci so zanje pripravili program in v jutranjem varstvu spekli mafine.

IZAR LUNAČEK –  INTERVJU

KLARA: Kateri je bil vaš najljubši predmet v šoli? Morda likovna umetnost? In katerega niste marali?

Moja najljubša predmeta sta bila likovna in slovenščina. V srednji šoli pa biologija. Nisem pa maral fizike, ampak kasneje, na fakulteti, mi je postala všeč zaradi črnih lukenj in teh reči.

KLARA: Kdo ali kaj vam je inspiracija za risbe? In zakaj?

Veliko sem bral stripe, Mikija Mustra, Disneya, Calvina in Hobbesa in to me je navdihnilo za ustvarjanje stripov. Zdaj veliko berem francoske stripe, ki imajo pametno vsebino in sproščeno risbo.

KLARA: Kdaj ste ugotovili, da radi rišete? In zakaj ravno stripe?

Že od majhnega rad rišem, ležal sem v kuhinji na tleh in risal. Mama mi še danes pravi, da zaradi tega z mano ni imela veliko dela. Veliko sem risal tudi prijateljem že v vrtcu. Iz stripov sem se naučil tujih jezikov. Strip pa mi je všeč, ker rad rišem hitre, skicozne sličice, potem pa razmišljam, kaj bi se z liki zgodilo v naslednjem trenutku.

KLARA: Za koga radi rišete?

Rišem za vse, ki mi to naročijo. Najraje rišem ilustracije, kjer imam proste roke, in stripe, če le kje dobim naročilo. Zadnje čase je v Sloveniji težko dobiti naročilo za strip, zato sem začel risati za tujino.

KLARA: Ali imate najljubšo risbo?  

Težko je reči, saj mi vsaka risba, ki jo narišem, postane na nek način všeč. Seveda pa so mi nekatere risbe bolj pri srcu kot druge. Morda bi izpostavil eno risbo na koncu akademije, ki mi je res dobro uspela. Bila je strip v eni sami sliki.

KLARA: Katero tehniko najraje uporabljate pri risanju?

Dolgo časa sem najraje risal s čopičem in s črnilom, ker sem lahko s čopičem delal tako debele kot tanke črte. Sedaj pa veliko rišem s peresom, ker ima enak razpon, a gre risanje hitreje. Barv doslej nisem uporabljal, zadnje leto pa sem jih začel in mi je strašno všeč. Barvam na računalniku.

NEŽA: Kateri je vaš najljubši lik?

Težko je reči. Običajno tisti, ki ga ustvarjam ta trenutek. Če pa moram izbrati, sta mi najbolj všeč detektiv žirafa iz Kosmatega krimiča in profesor iz stripa Miniji.

NEŽA: Ali raje rišete realni ali izmišljeni svet? Zakaj?

Vedno sem si raje izmišljal nove svetove kot upodablja tega okrog sebe, ki tako ali tako že obstaja. Je pa risanje svoje okolice dobro in celo nujno za vajo.

NEŽA: Ali bi živeli v svetu stripov oz. bi bili eden od vaših junakov? Če ja zakaj?

Bi, ampak v nobenem od svetov, ki jih že rišem. Zase bi naredil prijetnejši svet. Bil bi mehek in valovit, z zanimivimi drugimi liki, s katerimi bi se pogovarjal. Bil bi poln pisanih barv, živali in pošasti. Pravzaprav pa že nastopam v stripu, ki ga objavljam na blogu delo.si.

NEŽA: Ali v vaših stripih nastopajo tudi živali? Katere so vaše najljubše?

Ja, živali rišem celo raje od ljudi. Z njimi lahko več povem, tudi o ljudeh. Zelo rad sem risal želvo v stripu Oklepaj, všeč mi je bilo, ker vsa mehka in gubasta tiči v trdem oklepu, to je bil zanimivo risati.

NEŽA: Kakšna bi bila naša šola v stripu?

Če bi bil zaposlen tukaj, bi jo zagotovo pretvoril v strip.  Sedaj pa težko rečem, saj sem doslej videl samo telovadnico. Morda bi narisal, kako sem hitel sem, ker je bila gneča na cesti. Če malo razmislim … morda bi jo narisal kot neko veliko, domišljijsko žival. Ravnatelj bi bil glava, učitelji bi migetajoče se roke, v trebuhu pa bi gomazeli otroci.

ZAHVALJUJEMO SE VAM ZA VAŠ OBISK IN UPAMO, DA STE SE IMELI LEPO NA NAŠI ŠOLI.

Related Images:

Dostopnost