Že zjutraj je sonce razprostrlo sončne žarke po šolskem igrišču in učence navdajalo z radostjo. Ta dan se je pouk preselil iz učilnic. Znanje in urjenje spretnosti se je kresalo v okolici šole in vse do okoliških krajev.

Najstarejši učenci so prvi zavihali rokave in poprijeli za delo. Uredili so dostop do igrišča za najmlajše, narisali so talne igre, zasadili rože v korita ter odstranili plevel in smeti iz šolskega igrišča. Šestošolci so poskrbeli za vse šolske lončnice in jih presadili. Pomagali so jim tudi tretješolci, ki so se nato podali raziskovati gozd. Gozd in obrežje reke Temenice so obiskali tudi ostali učenci razredne stopnje, ki so raziskovali strugo, gradili bivake, si pripravili okusen piknik in preživeli čudovit »zemeljski« dan.

Medtem se je pred šolo nadaljevala delovna vnema. Vsakdo je prispeval nekaj dobrega za naše okolje in dobra volja se je kazala v vseh kotičkih. Obnovili so celo zunanje klopi in mize ter tudi zeliščarstvo in šivanje vrečk iz blaga je bilo na urniku nekaterih. Pri izdelavi čutne poti so učenci pokazali dobro medsebojno sodelovanje. Marljivo so pripravili teren, sestavili leseno ogrodje, ki so ga predhodno zaščitili s premazom ter napolnili prostore z naravnim materialom. Kaj vse se je znašlo med njim in kaj se še bo, povprašajte med šolarji, saj bodo učenci  lahko različne materiale dobro proučili.

Poleg čutne poti je tik pred prihajajočimi prvomajskimi počitnicami posebno mesto na šolskem igrišču dobila mlada lipa. Drevo je šoli podaril vrtni center Tika iz Trebnjega. Zasadili so jo prvošolci z namenom, da  bodo v njeni senci in hladu doživeli prijetne trenutke in ustvarili lepe spomine.

Na rojstni dan Zemlje smo na šoli v Velikem Gabru spoznali, da skupaj zmoremo veliko in da je ohranjanje narave okrog nas korak k sreči in zadovoljstvu.

Danijela Kocmur

Related Images:

Dostopnost